jpgFeature/sdesk 696 implement raw brick http
Rookkamers

Rookkamers

Continu rokerijen

Ellab adviseert de volgende producten voor rookkamers ...

Draadloze oplossingen

TSP Temperatuur

TSP Temperatuur

Droge/natte bol principe

Droge/natte bol principe

Bekabelde oplossingen

E-Val™ Pro

E-Val™ Pro

STC-TF Temperatuur

STC-TF Temperatuur

Rokerijen

Rokerijen worden gebruikt voor de warmtebehandeling en om smaak, kleur en aroma toe te voegen aan verschillende voedingsmiddelen, zoals varkensvlees, rundvlees, worst, gevogelte, vis en kaas.

Een gebruikelijke werkwijze omvat de meeste of alle van de volgende stappen:

Conditionering

  • Drogen
  • Roken
  • Kleuren instellen
  • Koken
  • Koelen/ Afwerking

Kamertemperatuur, producttemperatuur, relatieve vochtigheid (RV%) en berekening van de P0-waarden zijn kritische parameters voor rokerij verwerking.

De twee soorten rokerijen zijn batch en continue rokerijen. Beide soorten systemen circuleren lucht op het gewenste procescondities (temperatuur, vochtigheid en rookdichtheid) over het oppervlak van de producten.


Batch Kook- Rook Kamers

Commerciële kamers, meestal gemaakt van roestvrijstaal, hebben onafhankelijke systemen voor rookontwikkeling en koken. Rook generatoren, hetzij met behulp van hout rook of vloeibare rook worden doorgaans gebruikt. Gas, stoom en elektrische systemen zijn de meest voorkomende warmtebron voor ovens. Uitgebreide luchtbehandelingssystemen verminderen hete of koude plekken om variatie te reduceren in het eindproduct. Rekken op wielen of rails worden gebruikt om het product vast te houden en het transport te bevorderen.

 

Continu-Kook-Rook Koel Tunnels

In continue rokerijen, wordt het vlees opgehangen op stokken of hangers en vervolgens getransporteerd door de verschillende zones (roken, verwarming en koeling) binnen de rokerij. Na het roken in de rokerij, wordt het product verpakt en opgeslagen voor verzending. Validatie van deze kan alleen worden uitgevoerd met TrackSense draadloze dataloggers.

Werkwijze

Temperatuur Distribution Test

De test is ontworpen om te waarborgen dat in de kamer een gelijkmatige temperatuur bestaat. Ook is de test helpt lokaliseren welk punt het langzaamst verwarmd wordt in de kamer (“cold spot”).

Wanneer dit gebied is gedetecteerd, moet de voeler op dit gebied gericht worden om de gewenste parameters te bepalen, zodat het gebied naar een gelijkmatige temperatuur kan worden gebracht.

Voor nieuwe kamers zijn de nieuwe warmteverdeling tests nodig en kamers die hersteld of gerenoveerd zijn behoeven een nieuwe test. Het is verplicht om bestaande kamers opnieuw te laten testen op een acceptabele frequentie, b.v. elke 3 jaar.

Temperature Distribution tests moeten worden uitgevoerd in elke afzonderlijke kamer zowel leeg en volledig geladen.

Het is aannemelijk dat de complexe lucht stroomt in de rookkamers waardoor de warmte transportafhankelijk zal zijn van temperatuur en stroomsnelheid.

Heat Penetration Test

Het doel van de warmte penetratietest is om de verwarming en koeling van het product vast te stellen in een specifieke kamer voor invoering van een veilig thermisch proces, het evalueren van procesafwijkingen om de “cold spot” in het product te bepalen en zorgen dat alle producten dezelfde benodigde warmte ontvangen.

Een Temperature Distribution test moet vóór de aanvang van de Heat Penetration test worden afgerond. Het doel bij het uitvoeren van deze studies is om de ongunstigste temperatuur te achterhalen in commerciële productie, zoals invloeden door het product, verpakking en procesparameters te identificeren.

Validatie van continue rokerijen kan alleen worden uitgevoerd met TrackSense® draadloze dataloggers.

Kansen en mogelijkheden

Kansen en mogelijkheden

Tegenwoordig worden er in de vleesindustrie per dag veel gerookte vleesproducten geproduceerd met behulp van verschillende procesparameters, wat resulteert in de ontwikkeling van producten met een unieke identiteit, maar er zijn ook een aantal kritische factoren die moeten worden gecontroleerd en periodiek geëvalueerd:

  • Aanvaardbare warmte in de kamer die invloed heeft op de veiligheid en kwaliteit van de producten
  • Nauwkeurig meetsysteem zoals E-Val™ Pro & TrackSense® Pro
  • P0-Waarde berekeningen van het product
  • Relatieve vochtigheid metingen (RV%), kleur, textuur, hechting aan de huid, geen uitdroging en het uiterlijk van het product
  • RH% metingen met behulp van droge/natte boltemperatuur (psychometrisch)
  • Validatie van continue cookers kan alleen worden uitgevoerd met TrackSense draadloze dataloggers

Heat Penetration

Het niet meten van de “cold spot” van het product is een belangrijke bron van fouten. Daarom biedt Ellab een groot aantal bevestigingsmiddelen om de reproduceerbaarheid van elke partij te waarborgen. 

Richtlijnen

Voor het uitvoeren van een meting is het verstandig apparatuur te gebruiken dat voldoet aan:

  • ISO 9001 certificering
  • FDA 21 CFR 123 & 21 CFR 110
  • 21 CFR Part 11 Elektronische Handtekeningen
  • CE & UL-goedkeuringen
  • cGMP of GAMP5
  • ISO / IEC 12207 Software life cycle processen
  • Richtlijnen gesteld door lokale overheden

Aanbevolen Test Equipment

  • Het gekalibreerde systeem moet worden uitgerust met voldoende kanalen om nauwkeurig de temperatuur en RV% te controleren en registreren binnen het proces leveringssysteem
  • Gebruik voldoende thermokoppels of andere apparaten van toereikende nauwkeurigheid om adequaat toezicht op het proces temperatuur in de kamer.
  • De kamer MIG/ ETI moet voldoen aan de geldende voorschriften en moeten zijn gecontroleerd op juistheid tegen een gecertificeerde TMD in het afgelopen jaar, bij voorkeur meest recente versie
  • De datalogger moet de temperatuur en RH% van elke sensor opnemen met voldoende intervallen één minuut niet te overschrijden, gedurende de proef.

Aanbevolen richtlijnen

  • Voorafgaand aan de werkelijke temperatuur distributie studie, zal eerst een normalisatie of kalibratie uitgevoerd moeten worden.
  • Een manier van kalibratie is het bundelen van alle sensoren en vervolgens naar een positie in de buurt van de geregistreerde MIG en ETI te zoeken
  • Controleer de juistheid van de sensoren ten opzichte van het referentie-instrument (ETI). Elke individuele sensor mag niet meer afwijken dan 0,3 °C van de referentie.
  • De maximale afwijking mag niet meer dan 0,6 °C afwijken van alle sensoren.
  • Begintemperatuur moet geregistreerd worden
  • Een voldoende aantal temperatuursensoren wordt gewoonlijk geplaatst in de hoeken en in het midden van de kamer.
  • Tijdens de Heat Penetration test zullen de temperatuur sensoren aangebracht zijn in de “cold spot” gedetecteerd door de Temperature Distribution test.
  • Product temperatuur sensoren worden over het algemeen in het midden van de “cold spot” geplaatst.
  • Gebruik twee temperatuursensoren voor droge/natte metingen voor de berekening van de RH%
  • Breng de kamer tot dezelfde temperatuur als voorgeschreven in het proces
Methode

Methode

Kiezen van het systeem

Een thermokoppelsysteem zoals E-Val™ Pro heeft als voordeel dat het systeem altijd real-time opereert, maar het vergt tijd om de voelers te installeren en ze beschadigd raken tijdens het laden en lossen.

Een draadloos data logging systeem als TrackSense® Pro registreert de gegevens die na het proces worden gedownload naar de computer. Dit is eenvoudiger en sneller te installeren in de kamer. Om real time metingen uit te voeren adviseren wij om TrackSense® SKY-systeem te gebruiken. Een ander voordeel van TrackSense® systemen is dat er twee sensoren gelijktijdig ingezet kunnen worden, zodat de Temperature Distribution en Heat Penetration naast elkaar uitgevoerd kunnen worden.

Validatie van continue cookers kunnen bij voorkeur worden uitgevoerd met de draadloze TrackSense® dataloggers.

Om de processen te valideren volgens de vooraf gedefinieerde criteria kan de ValSuite ™ software worden gebruikt.

Documentatie - Standaard ValSuite ™ Rapporten

  • Commentaar: Specificaties en testapparatuur
  • Limiet Verslag: Temperatuur, RH%, Po-Values
  • Time Event Markers: Conditioning, drogen, roken, kleur set, Cook, Chilling
  • Geavanceerde Validatie Rapport: Temperatuur, RH%, P0-waarde evaluatie van het hele proces criteria met pass/ fail-indicatie
  • Statistiek Reports: Min, Max, Gem, Delta van alle parameters
  • Word-documenten

ValSuite™ Rapporten | Rokerijen

Proces Grafieken

Proces Grafieken

Statistieken

Statistieken

Opmerkingen

Opmerkingen

Time Markers

Time Markers

Dry-Wet Rapport

Dry-Wet Rapport

LinkedIn
Youtube
Meer Info
Newsletter Sign up
Newsletter

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Wij gaan er vanuit dat u hiermee akkoord gaat, maar mocht het gewenst zijn dan is dit uit te schakelen.

Lees meer
Sluit