jpgFeature/sdesk 696 implement raw brick http
Pasteurisatie tunnnels

Pasteurisatie tunnnels

Warmtebehandeling tussen de 60 tot 100 °C

Ellab adviseert de volgende producten voor de Pasteurisatie Tunnels ...

Draadloze oplossingen

TSP Micro Combi Pressure

TSP Micro Combi Pressure

Interne montage</br>TSJ & TBJ

Interne montage
TSJ & TBJ

TSP Temperatuur

TSP Temperatuur

GKJ Montage

GKJ Montage

SKY Optie

SKY Optie

Liever een bekabelde oplossing? Klik hier om meer te lezen over het E-Val™ Pro systeem

Pasteurisatie Tunnels

Pasteurisatie tunnels worden gebruikt voor de warmtebehandeling van producten zoals bier, frisdranken en zure conserven (fruit, aangezuurde groenten of augurken) etc. in afgesloten flessen of blikjes. De verpakkingen worden geladen aan een uiteinde van de pasteurisator en onder waterstralen schuiven ze over de transportband.

De sprays zijn zo geplaatst dat de behuizingen steeds worden blootgesteld aan heet water totdat de pasteurisatietemperatuur wordt bereikt door het product in de fles of het blik.


De verpakkingen worden daarna geleidelijk afgekoeld met water tot ze worden afgevoerd aan het einde van de pasteurisator. En kenmerkende werkwijze omvat de meeste of alle van de volgende stappen:

 • Verwarmingszone
 • Warmtebehandelingszone
 • Koelzone
 • Bovenstaande zones kunnen worden onderverdeeld in meerdere zones

Het temperatuurbereik ligt tussen 60 tot 100 °C en de duur van het proces is afhankelijk van de verpakking en het product.

Werkwijze

Temperature Distribution Test

Deze test is bedoeld om te garanderen dat in de tunnel een gelijkmatige temperatuur heerst en de test helpt lokaliseren welk punt het langzaamst verwarmd wordt in de tunnel (“cold spot”), speciaal op de transportband. Zodra het langzaamst verhittingsgebied is gelokaliseerd zullen de test sensoren worden aangebracht in dit gebied om de parameters te bepalen om dit gebied op de vereiste constante temperatuur te houden.

Van nieuwe kamers wordt verwacht dat deze voldoen aan de Temperature Distribution studies. Ook tunnels die reparaties of herontwerp hebben ondergaan zullen opnieuw moeten voldoen aan de vereiste Temperature Distribution studie.

Temperature Distribution Tests moeten worden uitgevoerd op iedere tunnel.

Heat Penetration Test

Het doel van een Heat Penetration Test is om achter de houding van een product te komen bij verwarming en koeling in een speciale tunnel voor het tot stand brengen van een veilig thermisch proces. Bij het evalueren kan de “cold spot” worden bepaald door te kijken naar procesafwijkingen. Ook om te verzekeren dat alle producten de geplande warmte ontvangen.

Een Temperature Distribution Test moet zijn afgerond voor het starten van de Heat Penetration Test. Het doel bij het uitvoeren van deze testen is om te identificeren wat de temperatuurreactie is in het slechtste geval verwacht in commerciële productie beïnvloed door het product en de procesparameters.

Kansen en mogelijkheden

Kansen en mogelijkheden

In de voedings- en drankenindustrie worden iedere dag veel voedsel, bier en frisdranken geproduceerd met behulp van verschillende parameters, wat resulteert in de ontwikkeling van producten met een unieke identiteit, maar er zijn een aantal kritische factoren die moeten worden gecontroleerd en periodiek geëvalueerd:

Aanvaardbare warmte in de tunnel betreffende de veiligheid en kwaliteit van de producten

 • Gelijkmatige temperatuur verdeling in de tunnel
 • Nauwkeurig temperatuur meetsysteem zoals E-Val™ Pro & TrackSense® Pro
 • P-unit berekeningen voor het product
 • Drukmeting in een aantal containers
 • In continue processen kan alleen TrackSense® Pro draadloze dataloggers worden gebruikt

Warmte Penetratie

Metingen in de “cold spot” van het product is een belangrijke bron van fouten. Daarom biedt Ellab uiteenlopende hulpstukken om de reproduceerbaarheid te garanderen voor elke partij. 

Richtlijnen

Voorafgaand aan elke meting is het essentieel om materiaal te gebruiken dat voldoet aan:

 • ISO 9001 certificering
 • FDA/ USDA & EEG Richtlijnen
 • CE & UL-goedkeuringen
 • cGMP of GAMP5
 • ISO / IEC 12207 Software life cycli processen
 • Richtlijnen gesteld door lokale overheden.

Aanbevolen Test Materiaal

De gekalibreerde systemen moeten worden uitgerust met voldoende uitgerust zijn met voldoende kanalen om nauwkeurig de temperatuur en druk te controleren en registreren binnen het proces leveringssysteem.

Gebruik TrackSense® Pro draadloze dataloggers van voldoende nauwkeurigheid in voldoende hoeveelheid om adequaat toezicht te houden op het proces watertemperaturen in de tunnel en in de containers.

De TrackSense® Pro dataloggers/ sensoren moeten de temperatuur en de druk van elke sensor opnemen met voldoende intervallen, niet een minuut overschreden, gedurende de gehele proef.

Aanbevolen richtlijnen

 • Begintemperatuur moet worden geregistreerd
 • Een voldoende hoeveelheid temperatuursensoren moeten over de gehele breedte van de transportband worden geplaatst.
 • Datalogger met temperatuursensoren moet worden ingebracht in de dragers met intervallen die een representatief beeld van de tunnel geven
 • Tijdens de Heat Penetration Tests zijn de temperatuursensoren gepositioneerd in de “cold spot” van de tunnel, gedetecteerd door de Temperature Distribution Tests.
 • Breng de kamer tot dezelfde temperatuur als ontworpen voor het proces en laat de temperatuur in evenwicht komen voordat u begint met testen.
Methode

Methode

Kiezen van het systeem

Door TrackSense® Pro draadloos datalogger systeem kunnen procesgegevens worden opgenomen en vervolgens worden geëvalueerd met de ValSuite software op de computer en gedocumenteerd. Om alle procesinformatie in real time te volgen, kan het Sky-systeem worden gebruikt. Hier wordt een Sky module tussen de logger en de sensor aangesloten. Vervolgens wordt de logger gestart in de lezer station. De gegevens worden gelezen via een access point en weergegeven in de software.

Een voordeel van het gebruik van TrackSense® systemen is de mogelijkheid om dubbele sensoren te gebruiken, waarmee warmteverdeling en penetratie gelijktijdig worden gemeten.

De validatie van de continue tunnel kan alleen worden uitgevoerd met draadloze dataloggers.

De te valideren processen conform de eerder vastgestelde aanvaardingscriteria ValSuite™ software is een grote hulp.

Documentatie - Standard ValSuite™ Reports

 • Commentaar: De specificaties en foto's van de testapparatuur.
 • Limiet Verslag: temperatuur, druk, P-eenheden.
 • Time Event Markers: Verwarming zone, thermische behandeling zone, koeling zone, (sub-zones)
 • Geavanceerde Validatie Report: temperatuur, druk, P-Unit evaluatie van het hele proces criteria met pass/ fail-indicatie.
 • Statistiek Reports: Min, Max, Gem, Delta van alle parameters.
 • Word-documenten

ValSuite™ Rapporten | Pasteurisatie Tunnels

Proces Grafieken

Proces Grafieken

Statistieken

Statistieken

P-Unit Berekeningen

P-Unit Berekeningen

Opmerkingen

Opmerkingen

Limiet Rapport

Limiet Rapport

LinkedIn
Youtube
Meer Info
Newsletter Sign up
Newsletter

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Wij gaan er vanuit dat u hiermee akkoord gaat, maar mocht het gewenst zijn dan is dit uit te schakelen.

Lees meer
Sluit