jpgFeature/sdesk 696 implement raw brick http
Desinfectie Wasmachine

Desinfectie Wasmachine

Ellab adviseert de volgende producten aan voor Desinfectoren...

Draadloze oplossingen

LAB Quad Temperatuur

LAB Quad Temperatuur

TSP Conductiviteit

TSP Conductiviteit

Fix Pro Hoes

Fix Pro Hoes

Liever een bekabelde oplossing? Klik hier om meer te lezen over het E-Val™ Pro systeem

Washer Disinfector

Alle desinfectoren worden gebruikt in de geneeskunde en farmaceutische toepassingen, voor het voorbereiden van producten in toekomstige autoclavering (bijvoorbeeld chirurgische instrumenten om bloedresten en eiwitten te verwijderen) of desinfecteren (semi steriliseren) van producten voor later gebruik.

Bij stoomsterilisatie moet het oppervlak goed gereinigd worden. Zonder goede reiniging is sterilisatie niet mogelijk. Een schoon en vuil-vrij oppervlak is vereist tijdens stoomsterilisatie, waardoor de stoom contact maakt met alle oppervlakten. 


Het is bewezen dat de bacteriën een stoomsterilisatiecyclus kunnen overleven als ze zijn beschermd onder gedroogd resten. Wanneer de wasmachine/ desinfectie cyclus is voltooid, kunnen de instrumenten worden geïnspecteerd, geplaatst in de sterilisatie zakjes of wraps en vervolgens goed afgesloten en verwerkt in de sterilisator.

Werkwijze

Een desinfectie wasmachine kan verschillende ontwerpen hebben, maar meestal zijn ze een front bediend kast met twee niveaus. Deze bevatten over het algemeen een roterend spuitsysteem en een glazen deur voor inspectie. De temperatuur varieert van 40 tot 100 °C. De desinfector heeft de mogelijkheid om te wassen, spoelen, drogen en ontsmetten van de goederen of instrumenten.

Om de geleidbaarheid, temperatuur en tijd te documenteren en de A0 waarden te berekenen kunnen de draadloze loggers van Ellab het best gecombineerd worden met veelzijdige temperatuur en geleidbaarheid sensoren. Dit maakt het mogelijk om 4 punten op het hoogste niveau en 4 andere punten op het laagste niveau te meten tegelijkertijd met de geleidbaarheid van het spoelwater. 

Kansen en mogelijkheden

Kansen en mogelijkheden

Het sproeisysteem maakt het moeilijk om te meten in de desinfector. Bij het gebruik van meetapparatuur met lange kabels is het noodzakelijk dat deze niet in de war raken in de draaiende sproeiarm, want dit zorgt voor het breuken in de kabel waardoor schade aan de apparatuur ontstaat. Hierdoor zou het gebruik van Ellab draadloze dataloggers de ideale oplossing zijn.

Een ander punt van overweging is de ingang poort op een wasmachine desinfector. Vaak hebben deze toestellen geen andere ingang dan de voordeur. Het kiezen van draadloze meetapparatuur zoals de dataloggers zou de beste oplossing zijn aangezien er geen inlaatpoort nodig is.

Een derde punt is de mogelijkheid om te meten op het oppervlak van instrumenten of de wanden van de desinfector. Hierbij zijn de flexibele sensoren het makkelijkst te monteren en ze geven de meest reële en nauwkeurige metingen. Montage van de meetapparatuur is heel belangrijk omdat het nodig is om te weten waar het meetpunt is geplaatst. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat materiaal wordt gevangen door de sproeiarm.

Een kritische factor bij het valideren van elke wasmachine/ desinfector is de kalibratie van de meetsensoren, vooral temperatuursensoren. Met behulp van de ingebouwde kalibratie functionaliteit kunnen gebruikers de Ellab sensoren met regelmatige intervallen kalibreren.

De ValSuite™ Pro software genereert een eenvoudig te gebruiken kalibratie rapport dat alle metingen en toleranties weergeeft die zijn gedefinieerd door de gebruiker. Voor desinfectors is een nauwkeurigheid van +/- 0,5 °C of hoger meestal vereist. Het wordt aanbevolen om de Ellab sensoren en voelers minstens één keer per jaar terug te sturen voor fabriekskalibratie (dat een traceerbaar kalibratie certificaat bevat). 

Richtlijnen

Alle desinfecterende wasmachines vereisen validatie als een wettelijke vereiste. De eis voor het testen en valideren van een desinfector eenheid wordt gedekt door de EN15883 norm. Volgens ISO 15883 moet een desinfector een validatieproces ondergaan in verband met de aankoop en installatie om te controleren of het werkt binnen de ingestelde waarde wanneer deze worden gebruikt in overeenstemming met de handleiding. Het toestel zal ook jaarlijks moeten worden gevalideerd of als een essentieel onderdeel wordt vervangen. Temperatuur testen worden uitgevoerd in een lege kamer en met een gestandaardiseerde lading.

In een lege kamer:

 • Een sensor in elke hoek => 8 sensors
 • Een sensor aan elke zijwand => 2 sensoren
 • Een sensor op het midden van het dak
 • Een sensor op automatische controle temperatuursensor
 • Conclusie: minimaal 12 sensoren nodig.

Het aantal meetpunten is afhankelijk van het volume. Naarmate de belasting hoger wordt zijn meer meetpunten nodig.

Op gestandaardiseerde belasting:

 • 3 temperatuursensoren op elke lastdrager - op twee diagonaal tegenover elkaar in de hoeken en in geometrische centrum
 • 1 op elke lastdrager niveau tot maximaal 3 temperatuurvoelers per carrier
 • 1 op de langzaamste en snelst reageren regio algehele
 • 1 sensor bij automatische temperatuurregeling sensor en 1 op procesniveau recorder (indien aanwezig)

Conclusie: minimaal 9 (10) vereist slechts twee ladingdragers.

Voor de kwalificatie van de desinfector de A0-waarde is een belangrijke parameter. De definitie van A0 is: tijd in seconden bij 80 ° C met een Z-waarde van 10 tot een bepaald desinfectie effect

A0 = 600 bacteriën, mycobacteriën, schimmels en warmtegevoelige virus.

 • 6000 sec/ 100 minuten @ 70 °C
 • 600 sec/ 10 minuten @ 80 °C
 • 60 sec/ 1 minuut @ 90 °C

A0 = 3000 voor warmte-resistente virussen (ex. chirurgische instrumenten)

Geleidbaarheidstest wordt uitgevoerd in het laatste spoelwater.

Methode

Methode

Bij het uitvoeren van een validatie van een desinfector is het belangrijk thermische tests uit te voeren in de lege kamer en gestandaardiseerde belasting. De nieuwe testen moeten 4 keer worden uitgevoerd en de resultaten van de laatste 3 cycli moet hier voor worden toegepast.

De lege kamer proeven moeten eerst worden uitgevoerd om de koudste en heetste zone te vinden als de zones moeten worden gebruikt.

Voor het vastleggen van de homogeniteit van de kamer is het goed om de statistieken te gebruiken, zodat het mogelijk is om de maximum en minimumwaarden te achterhalen. Ook kan de delta tussen de maximum en de gemiddelde of de minimum en de gemiddelde snel berekend worden als goede indicator voor de distributie in de kamer.

Met de kennis van de lege kamerproef, is het mogelijk door te gaan met de gestandaardiseerde belasting test.

Om het effect van de desinfectie in de desinfector te documenteren en als de belasting bestaat uit instrumenten zal de gemeten temperatuur een hogere A0 waarde geven dan 600 of 3000, afhankelijk van het type bacterie/ virus. 

ValSuite™ Rapporten | Desinfectie Wasmachine

Proces Grafiek

Proces Grafiek

Statistieken

Statistieken

Unit Rapport

Unit Rapport

A0 Rapport

A0 Rapport

LinkedIn
Youtube
Meer Info
Newsletter Sign up
Newsletter

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Wij gaan er vanuit dat u hiermee akkoord gaat, maar mocht het gewenst zijn dan is dit uit te schakelen.

Lees meer
Sluit